Företagsinformation

SP har längst erfarenhet av alla när det gäller utveckling och konstruktion av skördaraggregat.

SP har lett teknikutvecklingen i snart 30 år och är – always ahead –

Historik

SP grundades 1978, i den lilla byn Lillarp mitt i de småländska skogarna. Verksamheten började med service och reparationer av diverse skogsmaskiner men bytte snabbt inriktning mot konstruktion och tillverkning. 1980 konstruerade och byggde SP världens första engrepps aggregat SP21 som kom att revolutionera det professionella skogsbruket.

 

Framgångarna för den nya tekniken från SP fortsatte under 80-talet, fler aggregat modeller konstruerades och ett samarbete med FMG Timberjack inleddes. SP levererade sina aggregat till FMG Timberjacks basmaskiner fram till 1991 då samarbetet upphörde.


SP aggregat på FMG Timberjack

Idag

Sedan SP21 såg dagens ljus har mycket hänt. SP Maskiner är idag ett internationellt företag som med sina många återförsäljare opererar över hela världen. Men företaget har inte lämnat sina rötter. Det är fortfarande beläget i hjärtat av de småländska skogarna, även om postadressen nu är Ljungby, en stad i grannskapet.

Dagens moderna produktsortiment täcker in alla avverkningstyper och förhållanden, från första gallring till slutavverkning samt avverkning av energived och plantageodlad eucalyptus. Aggregaten kan idag erhållas på fabriksnya maskiner från en rad renommerade tillverkare så som Komatsuforest, Rottne, Gremo, Timberpro och Tigercat.

Sedan 2003 ingår SP Maskiner tillsammans med Gremo i WELAND koncernens skogsmaskins division. Weland är ett familjeägt företag som specialiserat sig på plåt och stålbearbetning. Weland omsätter årligen ca 1,8 miljarder kronor.